O nama
Primarna aktivnost Baribe je procesuiranje pastrmke. Prepoznatljivi smo na tržištu po našoj dimljenoj losos-pastrmki.
Primjenom savremenih HACCP standarda sigurnosti hrane, osiguravamo vrhunski kvalitet naših proizvoda za koje sa ponosom možemo reći da su 100% domaći proizvodi. Pastrmka koju koristimo u našim proizvodima se uzgaja u Neretvi, dok se prerada i pakovanje vrši u Sarajevu.
Dimljenje je jedan od najstarijih načina očuvanja hrane, i naš tradicionalni način dimljenja ribe daje finalni rezultat koji prevazilazi sva očekivanja. Naši proizvodi su poznati po svojoj punoći okusa i raskošnoj aromi dimljene ribe. Od posebno odabranih jedinki pastrmke, proizvodimo gotove filete, koje ručno obrađujemo za savršen hladno ili toplo dimljeni finalni proizvod.
Meso od pastrmke koje donosimo na vaše stolove pored povoljnog sadržaja proteina, liposolubilnih vitamina i minerala i stoga je potrebno da je što više uključimo u našu redovnu ishranu kako bi osigurali željenu kvalitetu života. Meso ribe čini se posebno atraktivnim za potrošača jer je vrlo bogat izvor esencijalnih masnih kiselina, koje igraju ulogu u prevenciji mnogih ljudskih bolesti. Odnos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, kao i korisne zasićene Omega 6 i Omega 3 masne kiseline koje itekako utiču na zdravlje ljudi.
Pastrmka s omega 3 kiselinama je daleko bogatija i u odnosu na morsku ribu. Porcija pastrmke u našem tanjiru (200 – 300 grama) sadrži i daleko veće količine vitamina E i sadrži više od 10% dnevne količine čak željeza koje je potrebno našem organizmu.
Osobe koje redovito jedu ribu smanjuju svoj rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Naime, nezasićene masne kiseline čine više od 60 posto lipida (masti) koji su sastavni dio moždanih tkiva, a omega 3 masne kiseline imaju značajnu ulogu u razvoju moždane kore, poboljšavaju sposobnost pamćenja i razumijevanja te stoga koriste i mladim u vrijeme polaganja ispita i drugih metalnih napora.